Vipper nå & da – den første maskaraen og vippeextensions

Kvinner har prøvd å fremheve skjønnheten sin på mange forskjellige måter i flere århundrer. Hvordan endret metodene seg? Hva er sminkens historie? Når ble vippeextensions oppfunnet? Sjekk det ut!

Uttrykket ‘det smukke skjønn’ kom ikke ingensteds fra – kvinner har alltid brydd seg om skjønnheten sin. Allerede i antikken prøvde kvinner å få mer sjarme og forbedre utseendet med forskjellige metoder. Fordi øynene er ‘sjelens speil’ er det ofte disse som oftest ble fremhevet med sminke.

Ta en tur gjennom oldtiden og se hvordan kvinner tok vare på utseendet sitt for hundrevis eller til og med tusenvis av år siden.

Vipper i antikken

De første referansene til sminke ble gjort i antikken. Et flott eksempel er den egyptiske dronningen Kleopatra, som var berømt for sin mesterlige sminke samt hennes fargede hår og vipper. Når det gjelder vipper var det på denne tiden at noe som minnet om moderne maskaraer ble brukt for første gang. Hvordan ble den laget?

Antikkens maskaraer

Blandingen som ble påført vippene i antikken var en blanding av vann og sot. Med tiden ble den beriket med naturlige oljer. Hvis vi ser på oppskriftene til antikkens maskaraer i dag, kan vi se at det ofte ble brukt svært spesifikke ingredienser. For eksempel en blanding av honning, vann, kullstøv og krokodillemøkk. Et annet populært preparat involverte bruk av olje, hvite, sot og antimonpulver (laget av kull og malakitt).

Når ble den første maskaraen oppfunnet?

Den første maskaraen ble laget på slutten av det 19. århundre av Eugene Rimmel som (etter mange hundre år hvor maskaraen ble glemt) blandet pulverisert kull med vann. Denne enkle blandingen har blitt så populær at etter kort tid ble ordet ‘rimmel’ synonymt med ‘maskara’.

Men den faktiske datoen til den første maskaraen regnes for å være nær året 1915, da Thomas Lyle Williams blandet kullstøv med vaselin. På denne måten laget han den første maskaraen som ikke tørket ut og var lett å påføre på vippene. Alt var for at søsteren kunne forføre en utro forlovede. Det er slik Maybelline-merket ble skapt – fra jentas navn og ordet ‘Vaselin’.

En annen av maskaraens fedre var Maximilian Faktorowicz, oppfinneren av merket Max Factor. Det var han som på 1920-tallet lanserte sin første maskara, som virkelig fremhevde vippene. Den hadde form av en liten rulle, hvor en del ble klippet av, smeltet over ilden og deretter påført på vippene. Så fort den tørket, ga sammensetningen en spektakulær effekt (for datiden), perfekt for Hollywood-stjerner.

Vippeextensions – begynnelsen

Max Factor er også ansvarlig for å gjøre de første forsøkene på å forlenge vippene. Som en Hollywood-stylist måtte han få stjernene til å se fenomenale ut så det syntes på den svarte og hvite skjermen. Han brukte vipper laget av menneskehår av en lokal parykkmaker. Takket være dette kunne skuespillerinner sjarmere med blikkene sine, noe som var viktig når man laget stumfilm.

Det var ikke før på 1950-tallet at de falske vippene begynte å bli mer tilgjengelige, siden de ble laget på spesielle strips som ble påført øvre øyelokk. De så også mer naturlige ut og kunne brukes daglig, ikke bare for film eller teater.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *